Kiss Gergely vendéglelkész szolgálata

A mai napon Kiss Gergely, a szigetszentmártoni gyülekezet lelkipásztora szolgált nálunk. Szigetszentmárton hasonló cipőben jár/járt, mint Tárnok, mert ők is szórványgyülekezetként indultak.

Egy pár mondat az ő történetükről:

A Szigetszentmárton- Szigetújfalui misszió tíz évvel ezelőtt indult. A két, hagyományosan római katolikus sváb falu az elmúlt ötven éve nem rendelkezett komoly református közösséggel. Ráckeve szórványaként működött, kicsiny létszáma többnyire a kilátogató beosztott lelkészek áldozatos munkája nyomán maradhatott fenn. A misszió indulása óta azonban a közösség sokat fejlődött.
A vasárnapi istentiszteletek látogatottsága a kezdeti 6 főről átlag 30-40 főre emelkedett, a rendszeres gyermek-istentiszteleti létszám hozzávetőlegesen tíz gyermek. A kéthetente megtartott istentiszteletek már jó ideje heti rendszerességgel működnek. A negyven férőhelyes imaházunk úgy két éve már kicsinek bizonyul. Előfordul ugyanis, hogy rendes istentiszteleteken is 40-50 főt számolunk, ünnepi alkalmakkor pedig 60-70 főre számítunk. A szentesti istentiszteleteink a legnépszerűbbek, ilyenkor 70-90 fő az átlag. Rendszeres rétegalkalmainkkal minden korosztályt igyekszünk megszólítani, bár elsődlegesen családos missziót folytatunk. Ezért szervezünk évente több családi alkalmat is. Az adventi és húsvéti kézműves foglalkozások, illetve az utóbbi időben negyedévenkénti családi istentiszteletek nagy népszerűségnek örvendenek. Ezekhez a bázist a hittanosok családjai biztosítják. Évente hozzávetőlegesen 110 hittanos gyermeknek tartunk hittanórákat.

Heti rendszerességgel tartunk kereszt-kérdések kurzust, felnőtt bibliaórát, idősek bibliaóráját, konfirmáció-előkészítőt. Hetente próbálunk gyülekezetünk zenekarával is. Illetve most indítjuk a női-és férfikör alkalmainkat. Gyülekezetünk zenekara az istentiszteleteinken rendszeresen szolgál, illetve alkalmanként zenés áhitatott, koncertet is szervezünk. Nyaranta napközis gyermek– és „ottalvós” gyülekezeti tábort szervezünk, ez utóbbin gyermek, felnőtt és ifjúsági alkalmakat is tartunk.

Ünnepekhez kötve a falu tágabb életében is rendszeresen részt veszünk, adventben 4-5 kántáló csoportunk járja a falvakat, és akár 50 családhoz is eljutunk, nagyszombaton már hagyományosnak mondható tojáskeresést szervezünk a faluban, ekkor gyerekek és felnőttek számára is befogadható módon vezetjük végig a résztvevőket a passió történetén. Idén adventben – hagyományteremtő céllal – ajándékcsomagokat gyűjtöttünk és készítettünk a falvak rászorulóinak. Farsang időszakában idén is táncházat szervezünk a gyülekezet és a falu számára, természetesen az elején igei üzenettel.
A tavalyi évben pedig – szintén gyülekezeti tagjaink szolgálatvállalásával – elindult az iratterjesztésünk is.